Spiegel van de zodiak: 04 familiekaarten

We zijn bij het vierde teken van de zodiak (Kreeft) en stillaan begint zich een patroon af te tekenen van afwisselend extraversie en introversie. Van naar buiten treden weer naar binnen keren. Waar bij Tweelingen de nadruk op het contact met de buitenwereld lag zoekt Kreeft weer de vertrouwdheid in de huiselijke sfeer, de familie. Houvast dat de bekendheid van het verleden biedt.

Familiekaarten

Kreeft is het eerste waterteken van de zodiak. De periode van de Kreeft vangt aan op 21 juni, het begin van de zomer. Dat maakt van Kreeft een kardinaal teken. Dat wil zeggen, het eerste teken van een seizoen. Kardinale tekens zijn de trendsetters binnen hun element. Bij kardinale tekens zie je het beste het element tot uiting komen. Het element water staat voor gevoel. Dat maakt dat Kreeft zijn gevoelens niet alleen achter zijn pantser houdt maar daarnaast te pas en te onpas gebruikt om zijn doel te bereiken. In dat opzicht is zijn energie dus ook op de buitenwereld gericht. Dit in tegenstelling tot dat andere waterteken, de Schorpioen (wat een vast teken is), die het meeste van alle sterrenbeelden verbonden is met de innerlijke en onderbewuste kanten van ons mens-zijn. Zo zie je hoe diverse cycli door elkaar heen lopen. Dat is dan ook meteen het thema van de eerste kaart van de familiekaarten:

CYCLISCHE BEWEGINGEN

“Mijn gevoel gedijt op de dans van de cycli. Vrucht van het water, adem in, adem uit en voltooi het verleden”

Ontelbare cyclische bewegingen beïnvloeden onze gevoelens, energie en onze stemming. De lente trekt ons naar buiten en de herfst doet ons naar binnen keren. De menstruatiecyclus van de vrouw is van invloed op haar welbevinden. Hoe meer zij zich daarvan bewust is, hoe beter zij deze als een kracht dan als een last zal ervaren. Door ons bewust te zijn van het bestaan van de cycli leren we om zelf in het midden te blijven van deze rollercoaster. En dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want we kunnen met ons verstand nooit begrip krijgen van de invloed van alle ontelbare cycli. Maar we kunnen wel naar ons gevoel leren luisteren. Ons gevoel dat ons vertelt om even rustiger aan te doen, tijd voor jezelf te nemen of er juist op uit te gaan. Tijd om terug te houden of juist actie te ondernemen. Als voorbeeld: Als ik iets organiseer en ik moet een datum prikken, dan kies ik altijd een datum die voor mij goed voelt. Ik ga niet met numerologie aan de slag of een hele planning maken, ik luister puur naar mijn gevoel. Deze werkwijze heeft mij nog nooit teleurgesteld.

Maar er zit nog een aspect aan deze kaart en dat zijn de terugkerende patronen in ons leven. Zaken die we steeds weer op een andere manier tegenkomen, net zolang tot we begrepen hebben wat de oorzaak is. Als we beseffen dat de oorzaak in onszelf ligt kunnen we leren om onze denkwijze en gedrag te veranderen. Met als gevolg een andere uitkomst, zelfs al is het misschien een lange weg.

Trek je deze kaart, ga dan eens na welke dingen in je leven zich herhalen, hoe jij je daarbij voelt. Cycli die je zelf veroorzaakt kun je doorbreken door je ervan bewust te worden (….voltooi het verleden”). Natuurlijke cycli kun je voor laten werken door mee te bewegen.

DE LIEFHEBBENDE VADER

“Achter de poorten van mijn hart rolt een traan, klinkt gelach. Mijn liefste, treedt binnen!”

Hier wordt als eerste de hartsverbinding gelegd tussen de buitenwereld en de binnenwereld. Men is zo zeer geroerd dat men nog maar één ding wil en dat is steunen, beschermen en verzorgen wat het hart zo heeft geraakt. Het is als de liefhebbende vader die voor het eerst de liefde door zich heen voelt stromen voor zijn pasgeboren kind. Het is de kracht van vaderfiguur die zijn vrouwelijke kanten heeft omarmd. Het is de helper, de verzorger, de leraar. Valt deze kaart in verband met bijvoorbeeld je werk, dan mag je ervan uitgaan dat je zeer toegewijd bent of wordt ervaren als een zeer toegewijd persoon. Het kan ook gaan over de aard van je werk, bijvoorbeeld werken in de verpleging. Kijk eens of jij jezelf herkent in deze persoon. Of is er iemand in jouw omgeving die zich over jou heeft ontfermd? Mensen helpen maakt je gelukkig en geeft voldoening. Misschien liggen er mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen op dat gebied.

ZWANGERSCHAP

“Met liefdevol verlangen beweeg ik mee, met wat groeit in mij. Wie zal dat ooit weten?”

Elke zwangere zal gefascineerd de veranderingen van haar lichaam volgen. De gedachten zijn naar binnen gekeerd, bij het kind dat groeit in haar. Zwangerschap is bij uitstek een metafoor voor de veranderlijkheid van ons lichaam en daarmee ook wie wij zijn. Vanaf onze geboorte tot onze dood doorlopen we diverse levensfasen. Deze vragen elk hun eigen, specifieke aanpassingen. Onze lichamen veranderen en zo ook onze geest. Waar dingen verdwijnen krijgen we wat anders terug. We verliezen bijvoorbeeld aan kracht maar krijgen meer doorzettingsvermogen. We voelen ons kwetsbaarder maar worden daardoor misschien gevoeliger voor de noden van de ander. Valt deze tijd, neem dan eens de tijd om stil te staan bij de veranderingen die jij op dit moment doormaakt. Kun je ze omschrijven? Kun je voelen wat ze met je doen? Probeer de veranderingen liefdevol te omarmen. Ze zijn een onderdeel van het leven, van jouw levenscyclus. Geprojecteerd op je omgeving kan het zijn dat er veranderingen plaatsvinden die het aangezicht ervan op een geleidelijke maar onomkeerbare manier wijzigen. Zwangerschap brengt onze gedachten ook naar onze voorouders. Welke lessen liggen er in het verleden verscholen?

Ben je nieuwsgierig geworden? In het boekje dat bij de kaartenset hoort, vind je uitgebreide inforrmatie over de betekenis van de kaarten, de symboliek en de betekenis als de kaart omgekeerd ligt, tips voor het leggen van de kaarten, legpatronen en voorbeelden van legpatronen. Volg mij ook via Facebook en Instagram

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *