Tarot als spiegel

Het kaartlezen heeft in de loop der tijden vele gezichten aangenomen. Maar toen in de vorige eeuw de Zwitserse psychiater C. G. Jung ontdekte dat symbolen kunnen fungeren als een poort naar het onderbewuste vond de tarot met zijn rijke beeldentaal, zijn weg naar de praktijk van de psycholoog.

Voor mij is het tarotspel voornamelijk een eigenzinnig medium, geschikt om contact te leggen met die delen van onszelf, waar we in het leven van alledag doorgaans maar beperkt besef van hebben: van ons collectieve onderbewuste tot onze meest verheven bovenbewuste wijsheden, weten en kennis.

De toepassing van de tarotkaarten als voorspellend medium ligt voor mij op de achtergrond.  Er zijn teveel factoren die de “toekomst” beïnvloeden. Eventuele gevolgtrekkingen uit eigen gedrag,  beslissingen  of waarschuwingen kunnen wel naar voren komen in een tarot legging.

De eigen verantwoordelijkheid en menselijke vrijheid zijn essentiële voorwaarden van ons bestaan. Daarom is het belangrijk te weten dat elk individu zélf het beste in staat is te oordelen of een tarot legging voor hem als waardevol kan worden beschouwd – of niet.  Eerlijkheid richting jezelf is daarbij dan wel een voorwaarde.