Kaart 9: de Kluizenaar

Al dan niet vrijwillig leidt de kluizenaar je op een of andere manier altijd op de weg naar ons innerlijk. Daar waar oordelen en meningen niet meer van nut zijn, worden we als het ware in een naar binnen kerende spiraal gezogen. Leef je niet in vrede met jezelf, dan kan dit als beangstigend overkomen en kan een gevoel van eenzaamheid je naar de keel grijpen.

De boodschap van de kluizenaar is een leer – en bewustwordingsproces, de weg naar zelf-liefde. Deze weg ligt vaak geplaveid met oude wonden, jeugdtrauma’s, en onvervulde verlangens. We worden op onszelf teruggeworpen. De wereld om ons heen verliest tijdelijk zijn betekenis. Het leven van alledag gaat aan ons voorbij. Soms hebben we een heel leven nodig om onvoorwaardelijk van onszelf te leren houden, onszelf te vergeven en het leven te accepteren zoals het is. Bereiken we die wijsheid, dan straalt ons hart in het licht van de kluizenaar. 
 

Als de eerste negen kaarten voor de verschillende fasen in het leven van een mens zouden staan, dan is deze kaart de ouderdom, en de daarmee gepaard gaande beschouwing.

Maar de kluizenaar is méér. Hij volgt niet alleen de weg naar innerlijk ervaren, maar ook naar ons innerlijke licht, dat deel in onszelf dat alle kennis in zich draagt. Daar waar we mogen ervaren dat alles één is, in tegenstelling tot de aanvankelijke eenzaamheid die misschien werd ervaren.

Komt deze kaart in een legging voor, dan kan het zijn dat de vrager zich misschien niet goed voelt op zijn werk, de aansluiting met collega’s mist of niet op zijn gemak voelt. In relaties is er weinig binding met de ander. Er heerst een gevoel van er alleen voor te staan. Financieel wijst de kluizenaar erop om spaarzaam te zijn. De energie is die van vermindering, afname. Maar als je hem een plekje in je hart gunt, blijkt hij juist de meest waardevolle schatten te bezitten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *